Navigace

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Kalendář akcí

Strategie MAS Rozkvět

logo IROP

nzu light

Spolupráce MAS

web MAP vzdělávání

logo Linecká stezka

Interreg AT-CZ

Cisterscapes
logo Eduzměna logo čsksnszm logoSpolupráce PRV

Výzvy MAS Rozkvět

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Památník Petra Chelčického

Památník P. Chelčického

Regionální partneři

logo svazku obcí Blata CH L mikroregionlogo Podkletí
Linhart MAS BlaNet
logo MAS Šumavsko
Národní síť Zdravých měst kraj
logo logo
CH L ovoce Bio-certifikát Lallinger Winkel

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:51
TÝDEN:844
CELKEM:1372530

Výběr jazyka

Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Online konference Jak předcházet plýtvání potravinami ve školních jídelnách

Konferenci pořádá Skutečně zdravá škola. Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů...

Datum konání: 27. 11. 2023 začátek od 15:30, délka 120 minut

Místo konání:

Typ akce: ostatní

Organizátor: Neuvedeno

Doba trvání: 120 minut

Pro koho: vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, vedoucí a pracovníky školních jídelen, zřizovatele škol, MAS, tvůrce politik a další.

Proč toto téma: Plýtvání potravinami je zásadní problém, který nás stojí miliardy korun ročně. V českých školních jídelnách se ročně nedojí a vyhodí 48 000 tun pokrmů. Je to přibližně 120 gramů na dítě denně. Přitom v některých evropských zemích je to násobně méně. Jak je to možné? A co s tím můžeme dělat?

Proč bych se měl účastnit: dozvíte se aktuální údaje o plýtvání v českých, slovenských a dalších evropských zemích, představíme vám možnosti, jak plýtvání omezit, například zavedením výdeje pokrmů bufetovým systémem, jak děti vzdělávat o problematice, jak zbytky využívat na tvorbu kompostu nebo jak nedojedené pokrmy darovat potřebným. Na příkladech ze škol ukážeme, že s plýtváním lze něco dělat, dozvíte se konkrétní návody, jak na to.

Registrační formulář ZDE 

Program:

15:00 – 15:05 Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.

15:05 – 15:15 Kolik jídla a proč se v českých a evropských školních jídelnách vyhazuje? Tom Václavík, Skutečně zdravá škola

15:15 – 15:20  Kolik jídla se nedojídá a vyhazuje ve slovenských školních jídelnách – výsledky průzkumu, Eva Blaho, Skutočně zdravá škola

15:20 – 15:35  Miluji jídlo, neplýtvám – výzva pro školy na snižování plýtvání, návod na audit plýtvání v jídelně, Zdeňka Trummová, lektorka, Skutečně zdravá škola

15:35 – 15:55  Jak využít zbytky z jídelny a kuchyně hospodárně díky elektrickým kompostérům – ušetříme za odvoz a vytvoříme kompost na zahradu, Kristýna Mrkvičková – expertka na kompostování, Kokoza

Prezentace se zaměřuje na výzvu, s níž se školy a školní jídelny běžně potýkají: plýtvání jídlem a nesprávným nakládáním s gastroodpadem. Naším cílem je poskytnout ucelený pohled na uzavřený cyklus jídla ve školách a představit možnosti efektivního zpracování odpadu z kuchyní a jídelen.

V průběhu této prezentace se budeme věnovat následujícím klíčovým bodům:

  1. Správné nakládání s odpady: Jak efektivně separovat organický odpad z kuchyně a jídelny a jaký význam to má pro životní prostředí.
  2. Životní cyklus odpadu: Jaký je osud potravinových zbytků, poté co je vyzvedne svozová firma? Jak můžeme omezit množství odpadu a co se s ním děje po jeho vyvození?
  3. Využití elektrických kompostérů: Představení moderních technologií pro zpracování organického odpadu a možnosti, jakými mohou školy využít elektrické kompostéry ke snížení množství odpadu.
  4. Příklady dobré praxe: Inspirativní příklady škol, které úspěšně implementovaly opatření ke snížení plýtvání jídlem a efektivnímu nakládání s gastroodpadem.

Účastníci získají základní povědomí o výzvě plýtvání jídlem a jeho dopadech, a především konkrétní rady a tipy, jak aktivně předcházet vzniku potravinového odpadu ve školních jídelnách. Zpracování gastroodpadu se stane nejen ekologicky ohleduplným krokem, ale také příležitostí k úspoře zdrojů a snížení ekologické stopy školy.

15:55 – 16:15  Problematika darování zbylých hotových pokrmů ze školních jídelen a podrobné měření potravinového odpadu v ZŠ v Praze,  Denisa Rybářová a Anna Strejcová ze Zachraň jídlo

16:15 – 17:30

Příklady z praxe škol:

  • Audit zbytků ze školní jídelny, Ivana Karlová, pedagog, Základní škola, Praha 4, Jílovská 1100
  • Audit zbytků ze školní jídelny, Hana Halodová, Základní škola Ludgeřovice
  • Nejsme plejtváci - vzdělávací aktivity s dětmi v mateřské škole, Markéta Brunclíková, učitelka, Základní a mateřská škola Petrovice
  • Komunikace jako prevence plýtvání, Filip Drgoň, vedoucí provozu kuchyně, Základní a Mateřská škola Magic Hill, Říčany u Prahy

Vytvořeno: 8. 11. 2023
Poslední aktualizace: 8. 11. 2023 13:38