Českobudějovicko skrze MAS Rozkvět a projekt MAP dostane zvláštní podporu v oblasti vzdělávání. Pro svůj unikátní výcvikový program nás vybral Nadační fond Eduzměna.
Výběr jazyka
- cz
- en
- de
Obsah
Projekt spolupráce tří zemí v oblasti cisterciáckého kulinářského dědictví byl zahájen na úvodním setkání ve Vyšším Brodě.
Název projektu: Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě
Cisterciáci jsou skutečně evropským řádem, který se od středověku rozšířil po mnoha zemích a dodnes na mnoha místech utváří kulturní krajinu. Tento evropský přístup sleduje i nový projekt "Cisterciácké kulinářské dědictví ve střední Evropě", jehož vedoucí z České republiky, Německa a Rakouska se 10. března sešli na zahajovacím setkání v českém Vyšším Brodě (viz foto). Na jaře bude zahájen výzkum starých klášterních receptů a místních tradic, na který bude dohlížet Univerzita Paris Lodron Salcburk. Do projektu se aktivně zapojí se svými klášterními archivy a knihovnami přibližně deset zúčastněných klášterů, mimo jiné ze sítě Cisterscapes, která se v současné době uchází o označení Evropské dědictví. Je třeba odpovědět na následující otázky: Do jaké míry lze vysledovat regionální speciality až ke klášternímu původu? Co bylo typické pro kulturu mnišského stolu? Které zapomenuté kulinářské poklady lze snad ještě objevit?
Dalším důležitým cílem je seznámit s tímto dědictvím širokou veřejnost a zejména mladé lidi, aby se na něm mohli aktivně podílet. Od března 2023 do podzimu 2025 budou za tímto účelem realizovány nadnárodní aktivity, včetně kuchařských workshopů, které přenesou staré recepty do současnosti. Ve spolupráci s partnery budou také trojrozměrně vizualizovány historické místnosti v klášterech pomocí digitálních postupů. A konečně mezinárodní závěrečná konference v Salcburku má za cíl předat poznatky odborné i široké veřejnosti. Po stopách cisterciáků ve střední Evropě tak lze nalézt kulinářské, regionální a udržitelné impulsy pro naši dobu a zároveň oživit starou síť, která se vyznačuje inovacemi a přenosem znalostí.
Číslo projektu: 101099194
Akronym projektu: CulHerCis22
Název projektu: Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě
Cíl projektu: Naším cílem je zvýšit přístup veřejnosti k evropskému kulturnímu dědictví - kulinářské kultuře rozvíjené v cisterciáckých klášterech a krajině a aktivní účast na tvůrčím využití.
Výzva: CREA-CULT-2022-COOP
Spolufinancováno Evropskou unií
Koordinátor: MAS Rozkvět, z.s. # krejcickova@masrozkvet.cz (CZ)
Partneři projektu: Paris Lodron University Salzburg (AT); Zemský okres Bamberg (DE)
Související odkazy: www.cisterscapes.eu; www.zisterzienserweg.eu
Fb.: @Zisterzienserlandschaft, @ cisterciackekrajiny
Financováno Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani orgán poskytující dotaci za ně nemohou nést odpovědnost.
Příloha
Poslední aktualizace: 29. 3. 2023 19:44