Navigace

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Strategie MAS Rozkvět 2021-2027

Strategie MAS Rozkvět 2021-2027

Strategie MAS Rozkvět 2014-2020

logo IROP

nzu light

Spolupráce MAS

web MAP vzdělávání

logo Linecká stezka

Interreg AT-CZ

Cisterscapes
logo Eduzměna logo čsksnszm logoSpolupráce PRV

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Památník Petra Chelčického

Památník P. Chelčického

Regionální partneři

logo svazku obcí Blata CH L mikroregionlogo Podkletí
Linhart MAS BlaNet
logo MAS Šumavsko
Národní síť Zdravých měst kraj
logo logo
CH L ovoce Bio-certifikát Lallinger Winkel

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:8
DNES:838
TÝDEN:3282
CELKEM:1472586

Výběr jazyka

Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Projekt spolupráce tří zemí v oblasti cisterciáckého kulinářského dědictví byl zahájen na úvodním setkání ve Vyšším Brodě.

Typ: náš tip | ostatní
Logos Naším cílem je zvýšit přístup veřejnosti k evropskému kulturnímu dědictví - kulinářské kultuře rozvíjené v cisterciáckých klášterech a krajině a aktivní účast na tvůrčím využití.
Název projektu: Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě

Cisterciáci jsou skutečně evropským řádem, který se od středověku rozšířil po mnoha zemích a dodnes na mnoha místech utváří kulturní krajinu. Tento evropský přístup sleduje i nový projekt "Cisterciácké kulinářské dědictví ve střední Evropě", jehož vedoucí z České republiky, Německa a Rakouska se 10. března sešli na zahajovacím setkání v českém Vyšším Brodě (viz foto). Na jaře bude zahájen výzkum starých klášterních receptů a místních tradic, na který bude dohlížet Univerzita Paris Lodron Salcburk. Do projektu se aktivně zapojí se svými klášterními archivy a knihovnami přibližně deset zúčastněných klášterů, mimo jiné ze sítě Cisterscapes, která se v současné době uchází o označení Evropské dědictví. Je třeba odpovědět na následující otázky: Do jaké míry lze vysledovat regionální speciality až ke klášternímu původu? Co bylo typické pro kulturu mnišského stolu? Které zapomenuté kulinářské poklady lze snad ještě objevit?

Dalším důležitým cílem je seznámit s tímto dědictvím širokou veřejnost a zejména mladé lidi, aby se na něm mohli aktivně podílet. Od března 2023 do podzimu 2025 budou za tímto účelem realizovány nadnárodní aktivity, včetně kuchařských workshopů, které přenesou staré recepty do současnosti. Ve spolupráci s partnery budou také trojrozměrně vizualizovány historické místnosti v klášterech pomocí digitálních postupů. A konečně mezinárodní závěrečná konference v Salcburku má za cíl předat poznatky odborné i široké veřejnosti. Po stopách cisterciáků ve střední Evropě tak lze nalézt kulinářské, regionální a udržitelné impulsy pro naši dobu a zároveň oživit starou síť, která se vyznačuje inovacemi a přenosem znalostí.

 

Číslo projektu: 101099194

Akronym projektu: CulHerCis22

Název projektu: Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě

Cíl projektu: Naším cílem je zvýšit přístup veřejnosti k evropskému kulturnímu dědictví - kulinářské kultuře rozvíjené v cisterciáckých klášterech a krajině a aktivní účast na tvůrčím využití.

Výzva: CREA-CULT-2022-COOP

Spolufinancováno Evropskou unií

 

Koordinátor: MAS Rozkvět, z.s.  # krejcickova@masrozkvet.cz  (CZ)

Partneři projektu: Paris Lodron University Salzburg (AT); Zemský okres Bamberg (DE)

 

Související odkazy: www.cisterscapes.eu; www.zisterzienserweg.eu

Fb.: @Zisterzienserlandschaft, @ cisterciackekrajiny

 

LogosFinancováno Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanoviska autorů a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Evropské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani orgán poskytující dotaci za ně nemohou nést odpovědnost.


Příloha

Vytvořeno: 29. 3. 2023
Poslední aktualizace: 29. 3. 2023 19:44
Autor: Správce Webu