Navigace

Aktuálně

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Strategie MAS Rozkvět 2021-2027

Strategie MAS Rozkvět 2021-2027

Strategie MAS Rozkvět 2014-2020

logo IROP

nzu light

Spolupráce MAS

web MAP vzdělávání

logo Linecká stezka

Interreg AT-CZ

Cisterscapes
logo Eduzměna logo čsksnszm logoSpolupráce PRV

Překlad (translations)

Czech English French German Italian Polish Russian Spanish

Památník Petra Chelčického

Památník P. Chelčického

Regionální partneři

logo svazku obcí Blata CH L mikroregionlogo Podkletí
Linhart MAS BlaNet
logo MAS Šumavsko
Národní síť Zdravých měst kraj
logo logo
CH L ovoce Bio-certifikát Lallinger Winkel

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:4
DNES:338
TÝDEN:2480
CELKEM:1719420

Výběr jazyka

Obsah

Kuchyně Cisterciáckého opatství nabídne pokrmy dle tradičních receptur a z vlastních surovin kláštera i dalších místních producentů

Kuchyně Cisterciáckého opatství nabídne pokrmy dle tradičních receptur a z vlastních surovin kláštera i dalších místních producentů 1 Ve středu 25.6.2025 – tradičním postním dni Řádu – si budou moci návštěvních akce vybrat
ze dvou obědových menu: zeleninové polévky, ryby z vlastní produkce kláštera
s bramborami, nebo hrachové kaše s vejcem Benedikt.

Datum konání: 15. 6. 2025 začátek od 12:30

Místo konání: Vyšší Brod, Vyšší Brod

Typ akce: gastronomie

Organizátor: Neuvedeno

Kromě bylinkových čajů bude v nápojové nabídce také jablečný mošt, který si bratři vyrábí vlastnoručně. Sladká tečka je
zatím „překvapení“….

Receptury má klášterní kuchyně běžně v repertoáru, současně jsou tyto kulinářské
„drobnosti“ jsou inspirovány historickými recepty z cisterciáckých klášterů ve střední Evropě
– a vyzkoušeny frekventanti kurzů „ Křížem krážem klášterem“ (Vyšší Brod) nebo „ Malý
masterchef“ (Žďár nad Sázavou), studenty odborných škol i gastronomickými provozy.
Typické je také použití tradičních surovin produkovaných přímo v místě – zde Cisterciáckým
opatstvím Vyšší Brod, především z vyhlášeného chovu ryb - nebo zemědělci v blízkém okolí.
Nejen použité receptury obdrží také návštěvníci této akce nebo na zářijových Dnech
evropského dědictví v klášteře Vyšší Brod.


Kapacita akce omezena.


25. června 2025 od 12,30 do 14 hodin, Cisterciácké opatství Vyšší Brod.


Akce je součástí projektu „ Kulinářské dědictví cisterciáků ve střední Evropě“,
podpořeného z Programu Kreativní Evropa.


Návštěvníci akce mohou současně získat informace o evropské síti cisterciáckých klášterních
krajin CISTERSCAPES, která získala označení Evropské dědictví (European Heritage Label/
EHL) a připravovaném návštěvnickém centru a nových turistických trasách, které v regionu
spolupráce Vyšší Brod- Zwettl –Zďár nad Sázavou aktuálně vznikají s podporou Programu
Interreg ATCZ a zavedou návštěvníky třeba právě k původním hospodářským statkům
kláštera (tzv. grangiím) a nebo rybníkům, kde Cisterciácké opatství Vyšší Brod i v současnosti
chová pstruhy, siveny nebo kapry.

 


Vytvořeno: 17. 6. 2025
Poslední aktualizace: 17. 6. 2025 19:36